Scheiden of blijven

Tot voor kort overkwam het alleen andere paren.

Nu zit jullie eigen relatie in heel zwaar weer. Uit elkaar gedreven, gebrek aan intimiteit, vreemdgaan, irritaties. Jij of je partner praat over scheiden. De toekomst hangt als een donkere wolk boven je hoofd.

Een aantal jaar na de scheiding geeft meer dan de helft van de partners aan eigenlijk niet gelukkiger te zijn geworden. Men vraagt zich dan af: “Als ik geweten had wat me te wachten zou staan … had ik destijds dan hetzelfde besluit genomen????”

Om dit te voorkomen heb ik het traject “Scheiden of Blijven” ontwikkeld. Dit is geen therapie maar een verkennende zoektocht om tot een weloverwogen besluit te komen.

Het traject bestaat uit een aantal bouwstenen:

Pijnpunten in je relatie:

Waar ben je ooit op gevallen en waar zijn jullie elkaar kwijt geraakt? We gaan niet diep graven in jullie verleden. Het gaat erom waar jullie elkaar iedere dag – in het hier & nu – raken. Waar je op elkaars rode knoppen drukt en of je daar misschien nog iets aan kan doen. Praktisch en direct.

25

Je leven na een scheiding:

Paren denderen totaal onwetend de scheiding in. Ze beseffen zelden hoe hun leven er straks – in praktische en financiële zin – uit gaat zien. We gaan zakelijk en rationeel het plaatje na de scheiding invullen. Wat gebeurt er met de kinderen, het huis, alimentatie en de financiën? Deze helderheid is nodig om een goede afweging te kunnen maken.

50

De kracht van je relatie:

Je bent niet meer degene die je was bij het begin van jullie relatie. Als basis gebruik ik de Golden Personality Type Profiler. Dit is een goed hulpmiddel om te zien hoe jullie persoonlijkheden zich tot elkaar verhouden en wat jullie gezamenlijke kracht is. Wat is er voor nodig om weer muziek in jullie relatie te brengen en ben je daar nog toe bereid.

75

Het besluit:

Pas als je weet waar je staat en waar het heen kan gaan, kun je uiteindelijk een besluit nemen. Samen op goede wijze uit elkaar of samen – anders en beter – verder.

Het gebeurt met regelmaat dat een paar tot het inzicht komt dat er, tegen de verwachtingen in, toch nog perspectief in de relatie zit. Er zijn ook andere uitkomsten mogelijk. Bijvoorbeeld een proefscheiding waarbij duidelijke afspraken worden gemaakt over de kinderen en de financiën. Soms gaat het paar verder in een LAT-relatie.

De conclusie kan ook zijn dat de verschillen niet langer overbrugbaar zijn. In dat geval wordt deze beslissing door beiden gedragen of in ieder geval makkelijker verteerd door de ander. Mijn ervaring is dat het in dat geval relatief eenvoudig is om de scheiding te realiseren omdat de meeste onderwerpen de revue al zijn gepasseerd en de communicatie sterk is verbeterd. Dit komt niet alleen het traject van scheidingsmediation ten goede maar zeker ook de kinderen.

100

Kosten:

Het traject kost € 1000,- plus btw voor 6 uur begeleiding en twee uitvoerige persoonlijkheidsrapportages. De kosten zijn daarmee beduidend lager dan een echtscheiding. De Golden Personality Type Profiler wordt ook in het bedrijfsleven en bij coaching gebruikt. Deze kosten zijn vaak fiscaal aftrekbaar.

Interesse?

Aarzel niet om contact op te nemen.

Naam *

Email *

Onderwerp

Bericht